Med stickorna i köket

Från stickning till matlagning, och allt däremellan.

En loppfri Loppa

Lämna en kommentar

Så var den då klar, eller snarare, den har varit klar men ännu icke blockad i en vecka redan. Av ren bekvämlighet fick det bli det en loppfria Loppa. Tror inte att jag hade orkat med att sticka alla loppor. Inte heller hade garnet jag köpt räckt till det, inte för att garnet räckte ändå. Den hade inte heller gått att sticka på drygt två veckor om jag valt lopporna, inte för att målet med stickningen var att det skulle gå fort eller att den skulle vara klar vid en viss tidpunkt. Orsaken är, förutom bekvämlighet, att för mig är koftan mer användbar i det här utseendet.

Tyckte dock att den var väldigt rolig att sticka. Det svåraste var nog att välja färger till den, var lite orolig ett tag att färgerna låg för nära varandra i mättnad så de inte skulle synas bra. I viss mån kanske de gör det, men på det hela taget måste jag säga att min instinkt när jag stod i garnaffären och valde var ganska bra. Måste dock tillstå att lila som färg inte tillhör den färg jag först och främst dras till i normala fall. Grå och petroleum visst, men lila? Har haft mer än ett projekt där jag överraskat mig själv med färgvalet. Även min Riddari där jag valde vitt och rosa som huvudfärger var något av en överraskning. Men lite utmaningar ska man väl ha i livet.

Dock måste jag säga att jag hade mer tur än skicklighet i storleken än jag rimligtvis borde ha. Jag var övertygad att jag hade valt ett garn som var anpassat till mönstret, men icke. Insåg när jag väl skulle sätta stickorna i garnet att det var bra mycket tjockare än vad mönstret angav. Jag köpte Drops Lima för jag ville ha en vardagskofta som jag kan ha utan att hela tiden tänka på hur dyrt garnet var och kanske inte använda den för den är för fin. Låter kanske löjligt men sån är jag. Drops Lima har 92 meter/50 gram medans Rauma Finull som rekommenderas i mönstret har 175 meter/50 gram. En VISS skillnad. Eftersom jag inte har en aning om hur man räknar om stickfastheten, och inte har någon större lust att lära mig just nu så blev det ingen provlapp. Så det så. Dock står det som förslag i mönstret att man kan sticka i tjockare eller tunnare garn och sticka en större eller mindre storlek för att få samma resultat i storlek. Jag gick ner i storlek och lustigt nog blev den riktigt bra! Själv väldigt förvånad, men nån gång ska man ju ha tur.

DSC_0008Så kommer vi till garnåtgång. Tja, vad ska jag säga där mer än att jag glömde bort hur många nystan jag köpt av de olika färgerna. Koftan består av en huvudfärg (grå i mitt fall) och fem kontrasterande färger varav en är dominerande (här petroleum). Av de fyra mindre färgerna gick det åt mindre än ett nystan per färg, de flesta av dem mindre än ett halvt nystan. Den grå huvudfärgen gick nog åt 10(?) nystan och huvudkonstrastfärgen kanske tre? Brukar ha koll på min garnåtgång, men icke denna gång.

Detta är mitt andra stickprojekt som jag steekar. Med erfarenhet från min Riddari där jag tyckte att klippkanten blev väldigt klumpig efter att jag virkat den, så valde jag till min Loppa att sy på maskin. ‘Var lite nervös för att sätta ett stickat plagg i symaskinen. Gjorde dock en provlapp som jag sydde i och sen klippte upp. Blev bra så jag vågade sätta koftan i maskinen. Hade nog inte vågar göra det alls med min gamla maskin om jag inte hade haft den på service nyligen. Jag använde mig av Clara stickar – steeks alldeles utmärkta tutorial för att maskinsteeka. Måste dock experimentera lite med maskinsömmen då den blev lite stel, men ett bra mycket bättre resultat än det jag fick när jag virkade.

DSC_0010 2

Tror det här kommer att bli en favorit. När jag nu vet hur den sitter på mig, tänkte jag faktiskt nån gång i framtiden använda mig av grundmönstret och sticka en enfärgad kofta, kanske inte i samma garn men i samma garntjocklek.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s