Med stickorna i köket

Från stickning till matlagning, och allt däremellan.

Förberedelse för Loppa-kofta

Lämna en kommentar

Tänkte jag skulle försöka börja på ett av mina planerade stickprojekt för året. Det får bli den, som det verkar, just nu väldigt populära koftan Loppa av Pinneguri. Tycker den är jättefin och har nog inga problem med själva stickningen. Dock är det ett par saker som jag funderar på. Det första är mina erfarenheter från min första steekade och flerfärgade kofta, min Riddari. Vet inte om jag skrev om det i det inlägget, men jag upplevde att själva flerfärgspartiet i oket blev hårdare än vad kroppen blev. Inser att jag nog för att jag stickar hårt i normala fall, så stickar jag ännu hårdare när jag flerfärgstickar. Det tänker jag lösa genom att gå på Dödergöks tips att gå upp i storlek när man stickar flerfärgsdelen. Enkelt nog. Sen har vi det här med stickstorlek. Jag vet att jag stickar hårt, så jag bör gå upp i stickstorlek ändå. Så större för oket med många färger och mindre storlek för kroppen. Ok, då är det löst. Eller? Nu är ju hela kroppen på ett sätt flerfärgsstickad då den är full av loppor i avvikande färg. Hm! Kommer jag sticka lika hårt när det kommer sporadiska maskor i annan färg som jag gör när jag stickar med färg i oket? Då är frågan ska man gå upp i stickstorlek för hela koftan eller bara för oket? Välja att strunta i lopporna och sticka kroppen på koftan enfärgad (som jag sett exempel på)? Eller så har vi ju det mest uppenbara valet. GÖR EN JÄKLA PROVLAPP. Tycker det är så tråkigt, och ja, jag vet att det är nödvändigt och att det gör att resultatet troligtvis blir mycket bättre. Eftersom koftan stickas runt och ska steekas så bör även provlappen stickas runt (även detta ett tips från Dödergök och kofta-KALen från förra vintern). Får nog bita i det sura äpplet och göra en provlapp.

Nästa problem har att göra med färg. Loppa-koftan innehåller många färger och jag har sett många fina kombinationer på Ravelry. Måste dock tillstå att det är inte lätt att kombinera ihop så många färger. Det ska till en grundfärg, valde en ljusare grå ton, en dominerande avvikande färg som utgör loppor och resår/knappkant i petroleum med lila och rosa som övriga avvikande färger.

Har stickat en färglapp, det är inte en traditionell provlapp, ville bara göra en liten lapp för att se om färgerna fungerar eller om de flyter ihop totalt. Har någon gång någonstans läst att man kan se om färgerna blir klart avgränsade eller flyter ihop om man fotar i svartvitt. Gjorde om bilden av provlappen och måste säga att det är ett nja på det. Det verkar fungerar bättre på bilden i färg än i sen svartvita. Jag hoppas att det ska fungera, har ingen större lust att börja om med färgval.

Kommer även att få kompensera för mitt garnval. Ville ha en vardagskofta som jag behövde vara så väldigt rädd om p g a att jag stickat i ett svindyrt garn. Jag köpte Drops Lima, en blandning av ull och alpacka, som är ett tjockare garn än det som rekommenderas i mönstret. Får helt enkelt sticka en mindre storlek och förhoppningsvis därigenom få en större storlek.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s