Med stickorna i köket

Från stickning till matlagning, och allt däremellan.

Det här med garn

Lämna en kommentar

Det är lustigt det här med mig som stickare och min relation till garn, eller snarare min förändrade relation till garn. När jag på allvar började sticka för några år sedan var min inställning till vad jag stickade med en aning annorlunda än vad den är idag. För även om jag alltid har avstått från syntetgarner av flera anledningar, minns med fasa känslan av sådant garn mot äldre metallstickor. Usch! Även om man bortser från allt annat när det kommer till syntetgarner, så kan enbart det få mig att avstå från det.

Minns ett tidigt avsnitt av Stickpodden när det pratades om vad garnet till en kofta kostade och jag minns att jag tänkte att jag kommer ALDRIG att lägga så mycket pengar på garn till en kofta. Men… OK, kommer nog aldrig lägga så mycket pengar på en kofta men jag har lagt betydligt mer pengar på garn till ett plagg än jag någonsin in min fantasi någonsin trodde jag skulle göra. Där ser man, det går att lära gamla hundar att sitta! Det är väl någonstans när man inser vad det här med att när man inser vilken skillnad det faktiskt kan vara på garn, därmed förändras ju naturligtvis även priset. Kan inte påstå att jag bara köper dyrt garn men jag gör vissa val. Jag önskar att jag hade ekonomi att enbart köpa ekologiskt, handfärgat, småskaligt producerat garn, men där är inte min ekonomi.

Andra saker med garn är min (och jag tror många andras) förmåga att köpa garn och inte komma mig för att sticka med dem. Om jag inte har ett projekt jag köper till så blir det lätt att de hamnar i garnskåpet och de förblir liggande där. Blev lite överväldigad av allt garn jag har (säkerligen inte i närheten av vad andra har) så fick jag för mig att räkna ut hur många meter det egentligen är. Det kom upp i närheten av 22 000 meter (om jag räknade rätt så är det 21 786 meter, har säkert missat några nystan). Hade bestämt mig för att inte köpa något garn på ett tag, men naturligtvis misslyckades det. Har köpt 3 nystan Raggsocksgarn från Svarta Fåret så stashen ökade med 240 meter. I och för sig så stickade jag ett par raggsockor av andra nystan jag redan hade av samma sort! Så det blev 215 meter ut. Varför inte bara sticka det garn jag hade och inte köpa nytt också? Ibland blir jag lite trött på mig själv.

Oavsett så har jag gått igenom mitt garn och bestämt vad en del av garnet ska bli. Långt ifrån allt men det är en början. Detta ska jag försöka göra i år.

Köpte två nystan av tynn alpakka från Du store alpakka. Hade ett mönster i åtanke när jag köpte dem, det är fortfarande det jag tänker sticka. Mönstret är Katie’s mittens av Kristin Lamm, finns som gratismönster på Ravelry. Tycker väldigt mycket om blommorna. Efter de senaste vantarna jag stickade (se tidigare inlägg) så är inte vantar det jag känner mest för just nu. Känns även som om vintern är på väg att ta slut, så det känns inte så bråttom.

DSC_0076

Det gula Jawoll från Lang Yarns köpte jag av Magasin Duett, även köpt med ett mönster i åtanke. Detta ska, förhoppningsvis, bli en Solution, mönster av Kamilla Svanlund. Föll nog lika mycket för mönstret som för den gula färgen, så det blir en gul sjal för mig också!

DSC_0078

 

Ska även försöka göra ett par koftor i år, den här föll jag för på en stickblogg. Den har inte något riktigt namn, heter 0611-1 Pullover och är från Sandens garn, finns på Ravelry där står det att det är ett gratismönster men verkar vara borttagen numera. Dock hann jag ladda ner mönstret innan den försvann. Ska bli intressant att sticka efter ett norskt mönster, något jag aldrig gjort tidigare. Ska steekas till kofta. Inspirationen kommer från Clara stickar, hennes variant är så fin.

DSC_0080

Det ska bli åtminstone en kofta till, har i varje fall köpt garn till en till. Har både köpt garn och mönster. En kofta som har stickats av en mängd människor, det ska bli en Damejakke Loppa. Hoppas bara färgerna går ihop när jag väl stickar den. Tycker den var svår att få ihop färgerna, kanske på grund av att det är så många färger. Grundfärgen på koftan är ljusgrå.

DSC_0081

 

I somras stickade jag klart en Driftwood och fick en hel del garn över. Köpte medvetet för mycket, kunde byta eller lämna tillbaka det om jag ville, men det gjorde jag inte. Fick drygt ett nystan av Kampes två-trådiga över av varje färg.  Hittade ett vantmönster på Ravelry som passar perfekt, både till garnet och till mönster. Hittade mönstret Norwegian Totoro Mittens och det är ett gratismönster. Även om jag inte sett just den Min granne Totoro, så älskar jag Spirited Away och den stil Hayao Miyazaki & Studio Ghibli har. Tror det kan bli väldigt fina vantar.

DSC_0001

Sist på den här listan kommer en sjal jag har tittat på väldigt länge, är dock inte helt säker på att garn och mönster är den mest optimala kombinationen. Den sjal jag vill sticka är Campside av Alicia Plummer publicerad i ett nummer av Pompom magazine. Även detta ett gratismönster. Även om det finns versioner på Ravelry med lika tunna garner, så undrar jag om garnet kanske är för tunt för min smak. Får väl prova och se.

DSC_0002

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s