Med stickorna i köket

Från stickning till matlagning, och allt däremellan.

Summering av 2015

Lämna en kommentar

Min vana trogen (om två gånger kan räknas som en vana) så kommer min uppdatering över förra året en bit in på det nya året. Vad som varit viktigt för mig förra året var kanske inte så mycket vad jag producerade, som vad jag lärde mig.

2015 var året jag testade en hel del nya tekniker. Jag lärde mig sticka flerfärgsstickning med hjälp av Youtube (älskar Youtube), där man stickar med en färg i var hand.  Det gjorde det bra mycket enklare än så så jag försökt sticka tidigare. Även om mitt tidigare tvinnande och snurrande av garn fungerade (men var hopplöst irriterande när nystanen bara snodde sig runt varandra) så var det här ett steg i rätt riktning. Stickade bl a vantar med den här tekniken.

Stickade en Riddari-kofta som innehöll massa moment som jag aldrig gjorde tidigare. Stickad nerifrån och upp, sytt på knappband OCH den kanske större utmaningen, jag steekade den! Det var lite spännande. Dock vet blev det inte den snyggaste steeken, lade nog upp för många maskor så kanten som knappbandet skulle dölja blev väldigt tjock och syns mycket. Men ärligt talat, spelar det någon roll för någon mer än mig? Nä! Man måste ju lära sig på något sätt.

Förutom min Riddari så måste jag säga att det jag stickat som jag är mest nöjd mig, är min Betula-sjal av ClaralLinnea. Det är den första spetssjal jag stickat som blev perfekt, stickade inte en maska fel och den var en njutning att sticka. Det är nog det mest välskrivna mönster jag någonsin stickat. Lätt att lära sig, enkelt att se var man var om man skulle tappa bort sig på varvet och, en personlig favorit, det var mönsterstickning på både räta och aviga varv. Det är såååå tråkigt att sticka långa aviga varv där inget händer.

Har stickat en hel del förutom det, blivit några sjalar till, två par vantar, en babyfilt, en tröja och lite annat.

Dock har mitt handarbetande tagit nya vägar i år. Hade någon för ett år sedan sagt till mig att jag skulle börja använda min symaskin till att sy något annat än den enstaka raksömmen, hade jag skrattat högt. Jag och symaskiner har aldrig haft den bästa relationen tidigare. Till hörde dem som valde att byta från syslöjde (med 2:a i betyg) till träslöjd (med 4:a i betyg) och trivdes förträffligt. Jag har alltid sagt att jag kan inte sy en rak söm om så mitt liv stod på spel (ett uttalande som nog är ganska sant fortfarande). Ibland får man bara strunta i det och göra saker ändå. Allt började med en pingvin. Och om det är något jag tycker om, så är det pingviner. Den här pingvinen var ett gratismönster på Purl Sohos hemsida. Och på den vägen är det. Jag har provat att sy enkla tygväskor, portmonnäer, en kuvertväska (mycket nöjd med den), förvaring för mina tippar till mina rundstickor, en hel hög vetevärmare, pennfack.

Även här har jag lärt min en hel del. Bara det att sy något med foder och lära sig att sy i en dragkedja! Inte illa för någon som för ett år sen knappt rört en symaskin sedan syslöjden i högstadiet och det var i mitten av 80-talet! Inte nog med att min symaskin står framme hela tiden (med egensydd huv) så har jag även ett lager med både tyg och dragkjedor.

Något annat jag har gjort är att ta upp mitt broderande. När jag växte upp var det korsstygnsbroderi jag sysslade med. I min familj var handarbetsintressena fördelade enligt följande: mamma stickade, min syster virkade och jag broderade. Tycker dock att det mesta i korsstyngsbroderimönster är ganska tråkigt, därför blev jag överlycklig när jag upptäckte vad som fanns på Etsy och på nätet allmänt. Några av mina favoritbutiker är Cloudfactory, Stitchrovia och SatsumaStreet. Den sistnämnda har jag broderat ett mönster av som var väldigt trevligt.

Annat bloggrelaterat var att jag startade ett Instagramkonto kopplat till bloggen, där heter jag medstickornaikoket. Kanske inte så överraskande. Inläggen är kanske inte så väldans många, men de kommer mellan varven.

Får se vad jag lyckas åstadkomma i år. Förhoppningsvis en hel del stickande. Har sista tiden köpt koftmängd garn till två koftor förutom allt annat garn jag har. Önskar alla engod fortsättning på det nya året och med hopp om mycket roligt handarbetande i vilken form det än må ta.

Lite exempel på vad jag sysslat med 2015:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s