Med stickorna i köket

Från stickning till matlagning, och allt däremellan.

Lära sig nytt

Lämna en kommentar

Jag har en liten förkärlek för att prova på nya saker, med lite god vilja kan man säga att det är därför jag sitter här idag. För många år sedan fick jag för mig att jag ville förstå hur man stickade strumpor och vantar, efter det har jag gått igenom bland annat majonnäs och pommes frites. Allt jag provat har inte blivit en del av min repertoar, men vissa saker har fastnat, t ex majonnäs.

I somras provade jag på ytterligare en av alla dessa saker jag inte provat tidigare. Lånade boken Smör – kärna, bryna, baka och skred till verket. Trodde nog att kärna smör hemma skulle vara lite svårare än vad det faktiskt var.

Vad som behövs för att göra smör:

vispgrädde – 40%, färsk och kall

smaksättare – flingsalt

1 – häll vispgrädden i skål

2 – vispa grädden. Länge. Först blir det fluffig grädde, sen händer det inget och det fortsätter att hända inget ett bra tag,

3 – sen börjar smörkulor separera sig från vätskan.

4 – samla ihop smöret till en klump med händerna och hälla av vätskan. Hälla på nytt kallt vatten och krama smöret i vattnet. Byt till nytt vatten med jämna mellanrum och fortsätt så tills dess vattnet är helt klart.

5 – smöret är klart!

6 – om man vill kan man smaksätta smöret, själv blandade jag ner flingsalt. Enligt uppgift är hållbarheten minst en vecka.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s