Med stickorna i köket

Från stickning till matlagning, och allt däremellan.

FO – Riddari

Lämna en kommentar

Jag har stickat en islandströja och steekat den! På 2,5 vecka! Helt otroligt! Trodde aldrig jag skulle kunna göra något så stort på så pass kort tid, med allt annat som händer i livet såsom jobb, sömn och migrän.

DSC_0012

Stickade den i Lettlopi som jag köpte när jag var i Kinna under semestern. Valde färger som inte riktigt är vad jag brukar använda. De flesta koftor i min garderob (köpta sådana) är blå, grå eller svarta. Gick helt åt andra hållet. Färgerna jag använde var vitt (färg nr 0051), Pink heather (färg nr 1412), Glacier blue heather (färg nr 1404) och Dark grey heather (färg nr 0058).

Stickade med stickstorlekarna rekommenderade i mönstret, 3,5 för resår och 4,5 för resten. För att vara mitt första alster i flerfärgstickning så blev det riktigt bra. Borde jag ha stickat en provlapp? Kanske. Är lite lat och bekväm. Och otålig. Hade kanske tur den här gången. Lovar mig själv att bättra mig. Hm!

Mönstret fanns tidigare som gratismönster på Järbo garn men har blivit borttaget. Numera kommer det bara upp information att mönstret kan köpas hos deras återförsäljare. Blivit för populärt? Vem vet. Själv hade jag laddat ner mönstret redan i våras så det var inget problem. Mönstret i sig var inte svårt. Lättläst och utan några krångligheter. Dock har det smugit in ett fel i mönsterdiagram 2. Inte i själva mönstret, men var de har placerat markeringen för minskningarna på varv 29 0ch 45. Kanske jag som inte förstår, men hur jag än försökte kunde jag inte få dem att stämma med mönsterrepetitionen. Markeringarna ligger ett varv fel och bör ligga på varv 30 och 46 istället.

Knappbandet hade jag redan innan och passade färgmässigt väldigt bra, tre färger av fyra. Knappar köpte jag som vanligt hos Knapp-Carlssons. De har några knappar att välja mellan. Valde vita kanppar, dels för att kroppen på koftan är vit och dels för att de står sig bra mot den rosa knappkanten. Gjorde nio knapphål, vet inte om det var i mesta laget, men det är för sent nu.

Det var en hel del med den här stickningen som jag aldrig gjort tidigare. Det är första gången jag stickade en tröja/kofta nerifrån och upp, inga större problem. Tror dock att jag föredrar att sticka från andra hållet. Första gången jag stickade något större med flerfärgstickning. Det är något som kommer att ta ett bra tag att få till ordentligt. Själva stickningen i sig var inte så svår, även om tre färger samtidigt var lite bökigt att hålla ordning på. Det jag behöver lära mig är att sticka lösare när det kommer till flera färger. Förhoppningsvis något som kommer med tiden. Har även lärt mig sy kitchener-stygn för att sammanfoga de sista maskorna mellan ärmarna och kroppen. För att vara första gången jag gjorde det så blev det riktigt bra, lustigt nog blev första ärmen bättre än andra. Tittade på You tube för information, den filmen jag såg rekommenderade att man provade på ett test innan man gjorde på riktigt. Hade jag lust till det? Nä, knappast. Tycker det är en väldigt bra teknik att lära mig för framtida stickningar. Även sytt i en knappkant för första gången, kanske inte ska titta närmare på stygnen för de är erbarmerliga.

Sen har vi den stora saken jag lärde mig. Att göra en steek! Lite oroligt är det att klippa i stickat, men har andra gjort det så varför inte jag. Vände mig bl a till Dödergöks informativa blogginlägg om hur man steekar. Tyvärr så lyckades mig symaskin vägra samarbeta (eller gick sönder) lagom till jag skulle sicksack min tröja. Spänningen slutade fungera så undertråden blev ett enda stort kaos. Så över till ett alternativt sätt att säkra maskorna, nämligen virka. Jag följde rådet på den sida jag hittade som sa att man ska gå ner i storlek i virknål i förhållande till storleken på de stickor man använt. Inga problem, virknålar finns det i alla möjliga storlekar. Dock insåg jag efteråt att jag skulle troligtvis använt ett tunnare garn. Men lite sent nu. Inget problem i sig. Tyvärr blev det lite hopträngt när jag skulle sy på ett kanppband på baksidan för att dölja steeken. Tur att jag hade ett brett band som kunde dölja den klumpiga kanten, dock blir det lite buckligt på framsidan. Troligtvis något som endast jag tänker på.

Själva klippandet i sig var inte så skrämmande som jag trodde det skulle vara. Kommer med säkerhet att göra om det, skönt att slippa alla avigmaskor.

På det hela taget var detta en väldigt rolig stickning. Trodde knappast när jag började sticka att det skulle endast ta 17 dagar från uppläggning tills sista stygnet i knappkanten gjordes.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s