Med stickorna i köket

Från stickning till matlagning, och allt däremellan.

Äventyr på buss – för att köpa tyg och garn

1 kommentar

För tygälskare i Västsverige finns det en affär som är legendarisk. Det är Skroten i Kinna. Detta är en butik som ligger i ett industriområde, och känns det som, har alltid legat där. Som liten hade vi sommarstuga i Hällingsjö knappt 3mil från Kinna. Utflykterna till Skroten var alltid väldigt spännande. Inte för att det köptes tyg, vad jag minns, ingen i min familj har sytt i någon större omfattning. Det jag minns bäst var att det köptes tyg som rivits till band som gick att virka med (har säkert ett namn som jag inte vet). Minns att jag virkade mattor, kommer däremot inte ihåg att mattorna någonsin användes.

Har inte varit på Skroten på många år, inte sen sommarstugan såldes och det var över 30 år sen. Sen mitt syintresse vaknade i vintras har jag funderat på att åka dit. Vad gör man om man som jag inte har bil, inte heller känner någon med bil som har semester när jag har det eller är intresserad av att åka nästan sju mil för att köpa tyg och garn? Man ta saken i egna händer och styr kosan mot bussen. Från Göteborg kan man åka antingen buss 300 eller 310 mot Kinna. Ska man till Skroten går man av på hållplatsen Näs, två hållplatser före slutstationen, och går resten av vägen. Tar ca 10 minuter att gå. Gäller bara att hålla koll på när bussarna går tillbaka, missar man en är risken att man får vänta ganska länge.

Synd att jag valde att inte ta med kameran, men tro mig när jag säger att det finns en hel del att välja emellan. Tyger i alla sorter och kvalitéer. Nästan lite överväldigande. Först irrade jag mest omkring och tittade på allt och ingenting. Drog i en rulle här och en bal där, och undrade hur jag skulle få med mig allt. Tills jag insåg att det fanns kundvagnar och lägga saker och ting i.

Till slut fick jag ihop lite. Köpte totalt 4 meter av sex olika tyger. Låter kanske inte mycket, men för mig som i princip aldrig köpt tyg i några större mängder, är det en hel del. Sen har jag än så länge inte kommit dit att jag syr kläder, så det är inga större mängder som behövs för det jag tillverkar.

Och priserna? Tja, vad ska jag säga? Kan inte riktigt svara på det. Det jag kan säga är att de flesta tyger jag köpte låg på mellan     59 och 119 kr/metern. För det tyg jag köpte betalade jag 255 kr för 4 meter.

DSC_0001_2I detta industriområde ligger även Kinnagarn, som säljer både stick- och virkgarn, broderigarn, tyger, handdukar o dyl. Inte jättemycket tyg men desto mer garn. På sin hemsida har de en lista på garn de säljer. Förutom lite strumpgarn passade jag på att köpa garn till en Riddari, har sett den dyka upp i bloggar både här och där. Priserna på garnet är nog desamma som på andra ställen, dock föredrar jag att köpa garner jag kan ta på, speciellt om det är ett garn jag aldrig sett tidigare. 

DSC_0002

Innan jag åkte försökte jag hitta en bra färgkombination genom att ta ner ett program från Knittingpatterns där man kan kolla olika färgkombinationer innan man köper garn. Man kan även skapa egna mönster, anpassa storlekar etc. Blev inte riktigt den kombinationen jag tänkt mig från början, men vad gör det.

Gillar verkligen namnen på Lettlopi-garnen. Min kofta (och jag har tänkt att steeka den, aldrig gjort tidigare!) kommer att stickas i vitt (kanske inte så upphetsande namn) som huvudfärg, sen blir det rosa ljung, glaciärblå ljung och mörkgrå ljung. Hoppas det blir bra. Dock ingen kofta som kommer påbörjas än, har lite annat som ska göras klart först.

 

Annonser

En tanke på “Äventyr på buss – för att köpa tyg och garn

  1. Ping: FO – Riddari | Med stickorna i köket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s