Med stickorna i köket

Från stickning till matlagning, och allt däremellan.

Ibland blir man förvånad

Lämna en kommentar

Tänkte jag skulle kombinera mitt nyvunna intresse för att sy med min förkärlek för handväskor. Vore trevligt att kunna utöka väskbeståndet med egentillverkade alster. Hittade ett trevligt mönster på en dubbelvikt clutch-väska (hur översätter man egentligen clutch? Kuvertväska? Eller?) på en blogg. Det finns även en bra tutorial så jag tänker inte visa hur jag sytt den. Inte särskilt svår att göra, men ser väldigt avancerad ut. Egentligen kommer originalet från det här inlägget (också med en tutorial) från en helt annan blogg. Min väska är em kombination av de båda versionerna.

Det material man behöver är:

  • Yttertyg, 2 bitar 25 x 30 cm
  • Innertyg, 2 bitar 25 x 30 com
  • Tyg till ficka, 2 bitar 15 x 17,5 cm (gärna i kontrasterande färg mot innertyget)
  • 1 dragkedja i metall, 22 cm (gärna i kontrasterande färg till yttertyget), i mönstret poängteras att det här måttet är viktigt, då det är svårt att förkorta metallkedjor
  • 1 dragkedja i plast, minst 17 cm (gör inget om den är för lång, då det är enkelt att klippa av en plastdragkedja, OBS använd inte saxen som används till tyg, för att minska risken att förstöra den)
  • Vliselin, för att förstärka yttertyget

Tygen till innertyg och till fickan har jag köpt på Panduro Hobby (ev att jag köpt tyget till fickan som stuvbit hos Stoff & Stil). Tyget till yttertyget är från Yngve inreder, hittade jag som stuvbit hos Erikshjälpen av alla ställen. Hittade flera bitar från samma tillverkare, alla 1 meter långa. Ibland har man tur.

Dragkedjorna köpte jag hos Knapp-Carlsson, en av de roligaste affärerna som finns i Göteborg, speciellt om man är intresserad av att sy. Här finns de flesta tillbehör man kan tänka sig, och troligtvis än mer.

DSC_0020

Trodde nog det skulle vara svårare att sy en innerficka, men det är väl så att när man väl knäckt koden och provat så är det inte så skrämmande längre. Istället för att jag skriver en komplicerad version, är det lättare att läsa originalet. Mycket klarare än det försök jag precis raderade.

DSC_0019

 

Jag lyckades förstå vilken av alla pressarfötterna till symaskinen som var dragkedjepressarfoten. Vilken skillnad det gjorde. Helt plötsligt var det mycket lättare att sy i dragkedjor, särskilt att komma förbi själva låset.

DSC_0012

Gillar den kontrasterande färgen på dragkedjan, en detalj som gör att det ser proffsigare ut än vad den kanske är.

DSC_0011

Och slutresultatet! Är nöjd, mycket nöjd. Kommer säkerligen bli fler.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s