Med stickorna i köket

Från stickning till matlagning, och allt däremellan.

42 och ja, jag vet var jag har min handduk!

Lämna en kommentar

Idag är det Handduksdagen (eller Towelday på engelska). En temadag instiftad 2001 till minne av Douglas Adams, författaren till Liftarens guide till galaxen-böcker, Dirk Gentley och mycket mer.

DSC_0075

Jag älskar Liftarens guide till galaxen och det mesta som Douglas Adams skrivit. Min kärleksaffär med Liftaren guide-världen började redan 1987, när de första 6 avsnitten av Sveriges Radios radiodramatiseringen av Liftaren sändes. Och jag var fast, jag satt som klistrad framför radion. 1988 sändes första omgången i repris och även andra omgången med 6 nya avsnitt. Återigen satt jag där framför radion, den här gången spelade jag in alla avsnitt. Dessa stackars band har spelats om och om igen, konstigt att de fortfarande är hela. Har dock inte någon bandspelare att spela dem på längre. Hm.

För mig var det nog den absurda humorn jag föll för, Douglas Adams hade uppenbarligen ett sett att skriva och se på världen som tilltalade mig.

Under åren har jag nog införskaffat det mesta som Adams skrivit. Har alla böcker i Liftaren-serien på engelska, de flesta även på svenska, har den engelska radiodramatiseringen och det publicerade manuskriptet, TV-serien på DVD och långfilmen. Har även försökt spela det textbaserade dataspelet, helt hopplöst trots min kunskap om böckerna. Har även böckerna om Dirk Gentley, har nog det mesta av Douglas Adams egna inläsningar av böckerna.

Så varför 42 och handdukar i titeln till detta inlägg? I böckerna är en handduk det viktigaste en interstellär liftare kan bära med sig. Och 42? Helt enkelt för att det är svaret på frågan om meningen med livet, universum och allting.

Jag vet att det var en del diskussioner när filmen kom 2005 om att den avvek från originalet för mycket. Det här har aldrig stört mig. Dels då filmmanuset ska till största del bygga på det manus Douglas Adams själv höll på att skriva när han hastigt avled, dels på det faktum att han själv ändrade historien väldigt mycket från den ursprungliga randioföljetongen till böckerna.

Handduksdagen firas världen över av Liftaren-fans med att bära omkring en handduk. Vill man veta varför kan man alltid gå till den officiella towelday-sidan eller än hellre läs böckerna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s