Med stickorna i köket

Från stickning till matlagning, och allt däremellan.

Enkel tårta

Lämna en kommentar

Jag har en del nedärvda recept efter min salig mor (och troligtvis mormor) med sådant som alltid bakats i familjen. Tyvärr så är det även så att många utav dem är väldigt fåordiga, det är mest en lista på vilka ingredienser och hur mycket. För en annan som i och för sig har stor bakvana, men kanske inte någon djupare kunskap så är det här med avsaknad av instruktioner, ungstemperatur och tidsangivelser inte alltid det bästa.

Detta blev jag akut medveten om i helgen när jag fick för mig att baka en tårta efter ett av recepten. Det här är en tårta som gjordes en del hemma när jag var yngre. Jag har även bakat den någon gång efter det att min mor gått bort, även om det är många år sedan. Inte för att jag passade på att skriva ner vilken ungstemperatur jag använde och hur länge den stod inne. Tänkte att den här gången kunde det vara hög tid att göra det.

Nåväl. Själva tårtan är väldigt enkel. Vispa 4 ägg med 2,5 dl strösocker. Blanda 200 gram malda hasselnötter med 1,5 tsk bakpulver och blanda ner i ägg/sockret. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och häll på smeten.

DSC_0004

(Efter att ha gjort ett försök på 175 grader som blev totalt misslyckat, kanterna blev snustorra medans mitten inte blev bakad, fick jag göra om allt igen. Denna gång med mycket bättre resultat.)

Sätt in långpannan i mitten av ugnen på 200 grader och grädda i 20-25 minuter. När kakan är klar hälla på 200 gr smält choklad (själv tog jag Marabous mjölkchoklad, mest för att jag är barnsligt förtjust i den) och täck botten med. Låt kallna. Dela i två delar och lägg 3 dl vispad grädde mellan halvorna. Eller om det önskas större tårta, baka två bottnar.

DSC_0009

Enkel men mycket god.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s