Med stickorna i köket

Från stickning till matlagning, och allt däremellan.

Eget jordnötssmör

Lämna en kommentar

Det finns saker som man blir glad när man lär sig att göra saker själv. Speciellt när det blir lika gott och billigare att göra själv. En sådan sak som är lätt, extremt lätt, att göra själv är jordnötssmör. Och än bättre, inga onödiga tillsatser.

Så länge man har en matberedare, själv har jag en hacktillsats till min stavmixer, ser ut som en minimatberedare (låter det logiskt?). Den storleken fungerar utmärkt så länge det är inte är för stor mängd. Har man tänkt göra av mer än 400-500 gr, skulle jag göra det i en stor matberedare eller göra i omgångar.

Hur gör man då? Ta en påse jordnötter, personligen gillar jag saltade, går säkert utmärkt med osaltade. Hälla jordnötterna i matberedaren och hacka, hacka och hacka. Det viktigaste ingrediensen för att göra jordnötssmör är tålamod. Det går fort att göra men det känns som en evighet. För även om det kommer kännas som om det aldrig blir klart och att det ser exakt likadant ut hela tiden, så fortsätt. Helt plötsligt kommer konsistensen att förändras. Tycker man att den i slutändan inte är slät nog eller för torr, kan man hälla på lite neutral olja, t ex rapsolja. Jag har inte använt någon i min.

Jordnötssmöret bör hålla minst ett par veckor i kylen.

DSC_0009

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s