Med stickorna i köket

Från stickning till matlagning, och allt däremellan.

Pizzans dag

Lämna en kommentar

Trodde jag hade satt det här inlägget på att publiceras i eftermiddags, men uppenbarligen inte. Så bättre sent än aldrig? 

Så här på årets första dag och troligtvis med många baksmällor passar det väl bra att den här dagen blivit utsedd till pizzans dag, en av alla dessa temadagar som finns (kommer nog dyka upp ett antal fler under året). Troligtvis är nog det här en av pizzeriornas bästa dagar, en liten gissning från min sida.

Om man inte orkar ta sig ut för att köpa pizza och om man har jäst i kylen, går det alltid att göra egen pizza. Själv använder jag mig alltid (eller i varje fall de senaste årtiondet åtminstone) använt mig av ett och samma recept på pizzadeg som funkar väldigt bra. Det kommer från ett gammalt nr av Allt om man, fråga mig inte om vilket för det har jag ingen aning om. För mig har det här blivit ett recept som blivit en del av min recept samling tillsammans med tomatsåsen som var med i samma nr. Det jag främst gillar med degreceptet är att det är kalljäst, vilket passar mig alldeles utmärkt. Lite samma orsaker till att jag gillar tomatsåsen, den är bara att röra ihop.

Degen görs genom att smula ner 20 gr jäst i 1,5 dl kallt vatten och 1 msk matolja. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt 1 msk strösocker, 1 tsk salt och 4 dl mjöl. Arbeta ihop degen och låt den jäsa minst 30 minuter i rumstemperatur.

För mig brukar jag göra två tunna pizzor på den här mängden deg.

Till tomatsåsen behöver man 2 msk tomatpuré, 1 msk olivolja, 2 msk kallt vatten, 1 pressad vitlöksklyftan, 1 krm oregano, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar. Blanda allt. OBS, det här räcker till en pizza.

I samma artikel stod även det absolut bästa tipset, oavsett vilket recept man än använder. För att få en krispig botten kan man förvärma plåten, vilket gör att pizzan börjar baka med en gång istället för att plåten ska värmas upp först innan botten börjar bakas. Idag finns ju i och för sig bakstenar, men har man inte det går det alldeles utmärkt med en förvärmd bakplåt.

DSC_0004

Annars kan man ju alltid följa pizzareceptet i Studentkokboken, allt man behöver är 1 telefon och 1 telefonnummer till en pizzeria som leverar. Särskilt bra vid bakfulla.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s