Med stickorna i köket

Från stickning till matlagning, och allt däremellan.

Julgodiset för året

Lämna en kommentar

Ibland har jag en tendens att gå till överdrift med det jag gör. I år gäller det årets julgodis. Lyckades få ihop sex stycken olika. Fråga mig inte vem som ska äta upp det, för jag kommer inte att orka på egen hand. Lär väl hamna på jobbet förr eller senare.

DSC_0002

I varje fall, det blev en del gamla favoriter och några nya. Översta raden: Wienernougat, lakritstryffel, vit ischoklad. Nedre raden: snöboll, Rocky road och mjölkchokladtryffel.

Wienernougaten blev sådär, tycker de smakar för mycket mörk choklad.  Mörk choklad har aldrig varit någon favorit, trodde det skulle bli bra i kombination med nougaten. Tror jag nån gång ska testa med ljus choklad istället.

Lakritstryffeln blev helt ok, men smakade inte mycket lakrits. Hade nog inte smakat någon lakrits alls om det inte varit för att de är rullade i lakritssocker. Gjorde lakritssockret genom att ta lika delar lakritspulver och strösocker, blev väldigt bra.

Ischokladen är inget speciellt, bara kokosfett och choklad. Är dock väldigt god att smaksätta med limejuice och rivet limeskal.

Snöbollarna är hämtat från ett gammalt nr av Aftonbladets Äntligen hemma-bilaga (nr 49/2011). Är i princip en vit tryffel. koka upp 0,5 dl vispgrädde med 1,5 msk smör. Smält 200 gr vit choklad i vattenbad, hälla i den varma grädden, 6 msk kokosflingor och saften av 1 lime (ca 1 msk). Jag rev även ner skalen på limen. Låt stå kallt i minst 1 timma. Forma till bollar och rulla i kokosflingor. Förvaras kallt

Rocky road är min version av ett recept från Allt om mat. Den enda skillnaden är att jag har enbart mjölkchoklad i mins, så istället för 200 gr mjölkchoklad och 200 gr mörk choklad har jag 400 gr mjölkchoklad.

Mjölkchokladtryfflarna var nog något av det godaste jag någonsin gjort själv. Det enda jag har ändrat i receptet är att inte rulla dem i hackade hasselnötter. Och det var bara för jag inte hade några hemma och inte hade någon som helst lust att gå ut och köpa några. Men vad goda de blev!

Så nu har jag väl godis över både jul, nyår och en bit på det nya året. Om jag inte väljer att göda mina arbetskamrater. Kanske skulle ta med mig Wienernougaten? Hm…

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s